ההריון

תהליך ההתקשרת עם מיילדת בית או מאיפה להתחיל 

ההחלטה ללדת בבית עומדת בפניכם אז זה הזמן ליצור קשר עם אחת ממילדות הבית .

מחפשים מיילדת הקרובה לאזור מגוריכם ומתקשרים , המיילדת תעשה מולכן בירור טלפוני ממנו היא צריכה לדעת האם מבחינה רפואית ההריון שלכם הוא הריון בסיכון נמוך ואם התנאים מתאימים ניתן להתקדם לפגישת הכרות 

פגישת הכרות 

בפגישה זו המיילדת תציג את עצמה והיא מעוניינת לקבל מידע ממכם מי אתם , מדוע אתם בוחרים בלידת בית תתעדכן במצב הבריאותי שלך עקב השינויים האנטומיים, הפיסיולוגיים והרגשיים ותיתן לכם מידע על כל הייתרונות והחסרונות של לידת בית וזה גם המקום לשאול כל שאלה שעולה על דעתכם  ,במידה ושני הצדדים בוחרים להמשיך ביחד במסע זה הזמן להתחיל מעקבי הריון 

מעקב הריון 

המטרה של מעקב ההריון היא להכיר אותך את מערכת התמיכה שלך ואת התינוק ועוד בהריון לספק לכם סביבה תומכת, לראות את הנושאים שעולים ולהתייחס אליהם וככה להתאים לכם את ליווי ההריון . אנו מעוניינות להכיר את הצרכים שלכם מבחינה בריאותית ונפשית וחשוב לנו  שתגיעו ללידה ממקום של חוסן ובריאות טובה , אם יש צורך אנו מפנות לאנשי מקצוע נוספים .

המפגשים יוצרים תיאום ציפיות ויחסי אמון שהם בסיס בריא ללידה, אנו רוצות לקבל מכן ידע ולתת לכן ידע ,אנחנו צועדות בתוך תהליך אינטימי ,מרגש, מאתגר ועוצמתי. המקום שלנו הוא לאפשר לכן את התנאים הטובים ביותר תוך שמירה על בריאותך ובריאות התינוק שלך.

ביקור בית 

בביקור הבית המיילדת תראה היכן אתם גרים ,תיתן מידע, טיפים לארגון הבית לקראת הלידה, תלמד להכיר אתכם במקום הטבעי שלכם.

בבית יש הכל!!!  זוהי רשימת ציוד שתעזור לכם להחליט מה כדאי להכין לקראת הלידה בכדי לשמור על הבית

שעוונית למיטה או סדין מגן למזרון 

מזרן לרצפה עטוף בניילון

תאורה עמומה או נרות

 

מגבות גדולות

2-4 שקיות אשפה גדולות ועבות

2 קערות פלסטיק

חבילת סדיניות 60×90 -שקמה

חבילת תחבושות גדולות, תחתונים ובגדים  לאחר הלידה

פדים היגייניים רגילים

שמן לעיסוי שקדים או נבט חיטה   

אוכל ושתייה: מיצים+ קשית  

ARNICA 30c, רסקיו

מגבונים ללא אלכוהול( הממליס או אלוורה)

גומי לשיער

לתינוק:

גופיה, מכנס, סרבל, שמיכה, כובע, גרביים,

חיתולי בד טטרא הרבה

חיתולי פלנל

vitamin K 2 mg

בקבוק חם או כרית כוסמת  

ללידת מים:

בריכה או אמבטיה

צינור נקי למילוי וריקון הבריכה ומחבר לברז המים החמים

מסננת קטנה

3 ק"ג מלח ים

חלוק רחצה

לא לשכוח:

תנור חימום         

מצלמה

נרות

מוזיקה שאוהבים

מבער ושמנים אתרים

מראה

בייבי-סיטר לילדים גדולים

במקרה של העברה לביה"ח:

להכיר את הדרך לבית החולים

תעודת זהות         

כרטיס מעקב הריון

בדיקות דם + US

מיכל דלק מלא

מטען לטלפון נייד

תיק עם כלי רחצה- כפכפים

פדים, גומי לשיער

שתייה, ספל+ קשית

כסא בטיחות לרכב

אפשר גם:

שלט על הדלת שמרגיע את השכנים- כאן יולדים בבית בנועם ושלווה,

תודה אין צורך בעזרה.

הריון הוא תהליך טבעי עם זאת יש לא מעט תופעות שמשפיעות על הגוף בתקופה הזו , כאבי גב ואגן , טחורים , עצירות , בחילות והקאות שינויים הורמונלים מתח וחששות ,הרשימה עוד ארוכה.

רפואה משלימה היא אחת הדרכים להקל על הגוף בהריון כשהוא יוצא מאיזון חשוב לוודא שהמטפל הוא בעל ידע מתאים ומיומן בטיפול בנשים הרות 

 

שיאצו

דיקור 

פיזיותרפיה

פיזיותרפיה לרצפת אגן

רפלקסולוגיה 

ספינינג בייביס 

עיסוי

וואטסו

אוסטיאופתיה

אקוויליובריו

אמבריובלנס 

צמחי מרפא

נטורופתיה

הומאופתיה

טיפולי מגע ודמיון מודרך

טיפול רגשי 

פרחי באך

פעילות גופנית מותאמת 

עיבוד חווית לידה

כמובן שקיימים עוד טיפולים ודרכים לעזור לגוף ,ההריון הוא זמני והכל יחלוף אך את יכולה להקל על עצמך ולעזור לגוף להתמודד עם התופעות השונות , תרשי לעצמך , תתפנקי ,את בוראת חיים.

איך להעלות את רמת הברזל כשאת בהריון?

לפני שאת לוקחת תוסף, שזה פתרון מעולה,

נסי לבדוק את התזונה שלך.

לפעמים אנחנו לא צורכות מספיק ברזל,

לפעמים הוא לא נספג טוב בגוף

בפוסט הזה אתן כמה המלצות של עשי ואל תעשי בשביל להעלות את הרמה שלו בדם:

  1. נוכחות של מתוקים בתזונה שלנו מונעת ספיגת מינרלים, ובינהם הברזל. מתוקים זה, עוגות ועוגיות, שוקולד או גלידה. כל מה שמכיל סוכר לבן, 
  1. נוכחות של גלוטן!!! במזון

ובעיקר גלוטן הבא מחיטה.

נסי להפחית לחם, פסטה, מאפים, וכל מה שמכיל קמח מחיטה גם אם היא מלאה.

במקום החיטה אפשר לצרוך דגנים ללא גלוטן, או תחליפי קמח ללא גלוטן.

תירס, קינואה, אורז בכל הסוגים והצבעים.

  1. לצרוך יותר עלים ירוקים שיש בהם הרבה מינרלים.

פחות עלי תרד, או מנגולד, כן נבטים, וכן קייל, וחסה.

  1. בשקדים יש ברזל. מומלץ להשרות חופן לילה במים, ובבוקר לקלוף אותם מהקליפה וללעוס היטב.
  1. מוצרי חלב באופן כללי לא מומלצים, הם מעלים רמות סוכר בדם, הם מעודדים מצבי דלקת בגוף, והיווצרות ליחה.

בנוכחותם הספיגה של הברזל יורדת.

  1. הפחיתי צריכה של משקאות כמו: קפה, שוקו וקולה. גם הם גורמים לכך שהספיגה של הברזל תהיה חלקית ולא איכותית.
  1. צריכת קטניות, שהושרו והונבטו, מאפשרת את ספיגת הברזל טוב יותר.

חומוס, עדשים או סויה הם קטניות.

  1. צריכת בשר מעלה את רמות הברזל בצורה טובה יותר שכן הברזל מהחי, מקורו ב HEM של החיה, הדם שלה

 

רוב העלייה במשקל בהריון נעוצה בצבירת נוזלים (62%), גדילת מערכת הדם והרחם, התפתחות העובר והשלייה, השדיים ומעט לבניית רזרבה אימהית (שומן בעכוז ובמותניים). מחקרים מצביעים על עליית משקל כ 3 ק"ג בממוצע בשליש הראשון ועליה הדרגתית של כ 400 גרם בכל שבוע בהמשך. ב 20 השבועות הראשונים להריון יש ליחס את העלייה במשקל לצמיחת העובר והשלייה , בניית השלד והרקמות המצריכה הספקה מוגברת של חלבונים ,סידן , ברזל, חומצות שומן חיוניות (אומגה 3)ונוזלים. בהריון בריא צפויה עלייה ממוצעת במשקל ( 7-8ק"ג אם+ 4-5 ק"ג= ) כ 13 ק"ג.

אורח חיים בריא, פעילות גופנית ותזונה מודעת עשויים לשפר את הסיכוי שלך להרות וללדת תינוק בריא, בלידה טבעית. תזונה בריאה משפרת את הסיכוי להנקה טובה והתאוששות מהירה לאחר הלידה.

  1. הרבי בשתייה

הקפידי על שתייה מרובה ככל האפשר ובכל הזדמנות, עד שצבע השתן שלך יהיה בהיר ושקוף (2.5 ליטר בערך). רצוי להרבות בשתיית מים ואפשר לגוון עם לימונדה מלימון טרי (לא ממותקת), תה עשבים (להימנע ממרווה ,זוטה ונענע) רצוי תה סרפד, לימונית, לואיזה ובשליש השלישי עלי פטל. כדאי להימנע ממשקאות אלכוהוליים, קפה, קולה, שתייה מוגזת ממותקת עם צבעי מאכל וקפאין, תה שחור. אפשר לשתות גם חלב במידה, חלב שקדים (יעיל נגד צרבת) וחלב סויה.

  1. גווני את תפריטך

אכלי מכל קבוצות המזון: ירקות, פירות, שורשים ,זרעים- קיטניות ודגנים, בשר, דגים, ביצים ,חלב מכל המינים, המרקמים, הצבעים והטעמים. אכילה מגוונת תספק עניין והנאה ותבטיח איזון בין רכיבי המזון הדרושים לצרכיו. על מנת להכיר את מזונך, השתמשי במידע התזונתי (רכיבי המוצר ואת טבלת סימון הערכים התזונתיים של מרכיבי המזון) הרשום על האריזה. הקדשת תשומת לב להכנה ולאכילה תסייע להנאה ולשובע מהמזון. בהריון מומלץ לאכול 5-6 ארוחות ביממה, כל 3 שעות, מנות קטנות ומורכבות. בנסיעות מחוץ לבית כדאי להצטייד בשתייה, אגוזים ופירות ולהימנע מצום (יותר מ 6 שעות). צריכה קלורית יומית ממוצעת של אישה בהריון יחיד תעלה ב 300 קלוריות, לתאומים 500 קלוריות.

  1. הרבי בצריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים וחלבונים – דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ירקות ופירות

צריכת מזונות אלו, המכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים, חומצות שומניות ומינרלים חשובים, מהווה את הבסיס לתזונה בריאה לאם ולתינוק. דגנים מלאים כגון אורז מלא או לחם, פסטה מחיטה מלאה. העשירי את מזונך בפירות וירקות עונתיים טריים רצוי בצבעים שונים ובקליפתם. מומלץ סלטים טריים או רסק ירוק (קל לעיכול, משחרר את המרכיבים התזונתיים מהתא), המכילים: ירקות שורש (גזר, סלק, ראש סלרי, צנונית) גבעול (קולרבי, בצל, פורה) עלים(חסה, כרוב ירוק וסגול, סלרי, פטרוזיליה) פרחים (כרובית , ברוקולי, כובע הנזיר)פירות (עגבנייה, מלפפון, פלפל, גמבה, אבוקדו ותפוח)ונבטים (מש, זרעי חמנייה, שעועית, אלפלפה, זרעי נחלים, ברוקולי). ירקות עשירים בברזל ובוויטמין C , שומרים על רמת ההמוגלובין בדם (חשוב למעבר החמצן לרקמות) ועל רמת החסינות שלך נגד חיידקים ופטריות.

לבניה וצמיחת השלד ומערכת השרירים של תינוקך העשירי את המזון בחלבונים ומינרליים (סידן ,אשלגן וברזל)איכותיים מקטניות: חומוס, סויה, קינואה, עדשים בצבעים שונים, אפונה, נבטי אפונת מש, שעועית, פול, במיה. חלבונים איכותיים מהחיי תמצאי, בביצים (רצוי חופש אורגניות), דגי נחלים-פורל, סרדינים, סלומון (מומלץ להמעיט בטונה בהירה, בשל החשש להרעלת העובר מכספית) ובמוצרי חלב פרוביוטיים, מעיזים וכבשים (יוגורט 4-5%).

  1. הפחיתי בצריכת המזונות והמשקאות הממותקים בסוכר

מומלץ להפחית בצריכת מוצרים העשירים בסוכר כמו ממתקים, עוגות , לחם לבן או שתייה ממותקת. מוצרים אלו דלים ברכיבי תזונה חיוניים כגון ויטמינים ומינרלים ו"תורמים" לגופך בעיקר "קלוריות ריקות". מוטב לאכול פירות שלמים מאשר לשתות את המיץ בלבד וגם זאת במידה. צריכה מוגברת של סוכר בהריון מאתגרת את התאים המייצרים אינסולין בלבלב עד לשלב בו נוצר חוסר איזון בהפרשת האינסולין ובתגובת התאים של האם והתינוק לעודף הסוכר בדם , העלול להתבטא בסוכרת הריונית ולעובר גדול מדי למעבר בתעלת הלידה. הפחתה בממתקים ובשוקולד תועיל גם נגד הצרבת.

  1. העדיפי שמנים צמחיים על צריכת שומן רווי ושומן טרנס

שומן הינו מקור חיוני לשומנים בלתי רוויים וכן לוויטמינים A, D ו-E. אך עם זאת, יש להגביל את צריכת השומן הרווי ושומן הטרנס המשפיעים על כלי הדם שלך ושל השלייה. רצוי להגביל את כמות מוצרי מזון המתועש, המכילים שומן צמחי מוקשה חלקית (מרגרינה, בורקס, מאפה מתועש, נקניק). להימנע ממוצרי חלב פרה וגבינות שמנות, דגים גדולים ושמנים(קרפיון, טונה לבנה, לוקוס)ומוצרי בשר שמנים ומטוגנים (בשר חזיר, כבש, אווזים, נקניקים), גם נגד הצרבת. עדיף להשתמש בשמנים צמחיים נוזליים באפייה ובישול. אפשר לאכול טחינה (שמן סומסום), סלטים מטובלים בשמן זית ומאפים עם שמן גרעיני ענבים שיוצרו בכבישה קרה. מומלץ גרעינים של חמנייה, דלעת , שקדים ואגוזים למיניהם, אבוקדו, דגים בהם יש ריכוז שמנים איכותיים כולל אומגה 3 (סלומון, פורל ,סרדינים ופירות ים) החיוניים לבניית מערכת העצבים והמוח של העובר.

  1. תני את הדעת לכמות המלח במזון

גופנו זקוק לכמויות מלח (נתרן) קטנות בלבד, לכן רצוי לצמצם את צריכת המלח במזון, על מנת למנוע ספיחת נוזלים, המתבטאת בבצקת, עליה בלחץ דם ועומס יתר על תפקוד הכליות. המעיטי בהוספת מלח ובצריכת מזונות עשירי מלח (נתרן). להוספת טעם לבישול, נסי לשלב עשבי טיבול זעתר, קורנית שום ולימון והימנעי מטיבול מתועש:(מונוסודיום גלוטמת, סכרין, צבעי מאכל, תמצית וניל )

  1. הקפידי על מזון נקי, טרי ומפוסטר

שטפי ידיים לעיתים קרובות, במיוחד אחרי טיפול בחיות ולפני בישול ואכילה. הימנעי מאכילת מזון לאחר תאריך התפוגה, שמרי מזונות מתכלים ושאריות מזון בקירור, הימנעי מאכילת דגים לא מבושלים, חלב לא מפוסטר, נקניקים ובשר מעושן. שטפי היטב והשרי במים וסבון את הפירות והירקות על מנת להסיר גם את חומרי ההדברה. בהריון החשש שלנו הוא מהידבקות בחיידק הטוקסופלסמוזיס המועברים ע"י חתולים חולים, רקצייה ( כלבים חולים) והליסטרייה הקיימים במוצרי בשר, משטחי עבודה וקרשי חיתוך מזוהמים, מחלות זיהומיות, העלולות לעבור לעובר ולהזיק להריון.

בתקופת ההריון, יש מספר בדיקות שהיולדות מתבק

שות לבצע. מעט מעוררות דאגה כמו בדיקת GBS

( Group B Streptococcus). 

מדובר בחיידק שנמצא בנרתיק

רק אצל כ20% מסה״כ הנשים היולדות. אישה שנמצאת חיובית תקבל אנטיביוטיקה בוריד במהלך הלידה. הטיפול מיועד להגן על הילוד, משום 

שאישה שיש לה נחשבת כ״נשאית״, מצב שלא דורש טיפול במהלך ההריון, אלא רק בלידה על מנת למנוע הידבקות של הילוד.  החיידק 

מתבטא אצל הילוד במספר דרכים: חום, קשיי נשימה, דלקת ריאות, דלקת כרום המוח ואף מוות. 

מתוך ה20% יולדות שנמצאות חיוביות, 1/1000 ילודים ידבק. ישנם גורמי סיכון להדבקות:

יולדת שילדה בעבר תינוק נגוע בGBS

הופעת חום אצל היולדת במהלך הלידה

ירידת מים ממושכת

פגות- לידה לפני שבוע 37

המצאות החיידק בתרבית שתן של היולדת

הבדיקה נערכת סביב שבוע 35-36 באמצעות מטוש. נלקחת דגימה מהנרתיק ומפי הטבעת או לחלופין, מבצעים תרבית שתן. כפי שצויין, כאשר נמצא GBS בשתן, מדובר בסיכוי מוגבר להידבקות הילוד, ומצב זה מחייב מתן אנטיביוטיקה לוריד בלידה.לכן אישה שמקבלת תרבית שתן חיובית לחיידק לא נדרשת לעשות תרבית וגינלי/רקטאלי כי היא בקבוצת סיכון ויש להניח שיש גם בנרתיק. כאשר יש רק בנרתיק/פי הטבעת, זה לא בהכרח אומר שיש בשתן. 

חוזר מנכ״ל משרד הבריאות לא ממליץ על משטח באופן רוטיני אך כן מציין שכאשר נמצא החיידק בשתן, חל חובה על טיפול אנטיביוטי בלידה. ובנוסף, מציין כי נשים שנמצאו חיוביות לGBS,בעבר לא מהוות גורם סיכון להריון הנוכחי ואינן מחויבות לבצע בדיקה. רוב הרופאים מפנים נשים באופן גורף לבצע את הבדיקה, למרות אי המלצת משרד הבריאות. ב2015, חוזר מנכ״ל משרד הבריאות, אשר עוסק בנהלים לקבלת לידות בית, אסר על לידות בית כאשר האישה נבדקת ונמצאת חיובית. לכן חשוב שכל יולדת בית תבין את ההשלכות טרם ביצוע בדיקה זו. עליהן להבין שתשובה חיובית פוסלת לידת בית. חשוב גם לזכור שבדיקה זו אינה נמנית בין בדיקות החובה על מנת ללדת בבית. 

כל יולדת בית מוזמנת לדבר ישירות עם מיילדת הבית שלה לקבלת מידע נוסף. 

ההריון הוא מצב דיאבטוגני הגוף זקוק באופן טבעי לעליה בערכי הסוכר כדי לספק לעובר מעבר של סוכרים , השיא מגיע סביב שבוע 26.

ההגדרה לסוכרת הריונית היא אי סבילות לפחממות שהתגלה לראשונה בהריון. הגורמים הם בעיה מטאבולית קיימת שההריון חשףאותה עקב הסטרס, השפעה הורמונלית של ההריון על מטאבוליזם של פחממות. יש יותר סוכרת הריונית מסוכרת טרום הריונית.

בסוכרת ההריונית חשוב זיהוי מוקדם, הבדיקות הנערכות לגילוי סוכרת הן :

עקומת סוכר יומית היא אחת הדרכים לשלול סוכרת הריונית וכדאי לבצע אותה בין השבועות 26 עד 28 להריון , המדידה תתבצע במשך 3 ימים רצופים . 

מדידה בצום – עד 95 מיליגרם אחוז

שאר הארוחות

שעתיים אחרי האוכל – עד 120 מיליגרם אחוז (הזמן נמדד מהרגע שהתחלת לאכול)

משרד הבריאות ממליץ לשלול על ידי הבדיקות הבאות:

GLUCOSE CHALLENGE TEST-GCT 

העמסה של 50 גרם גלוקוז לא בצום ובדיקת דם ורידי לאחר שעה. ערך > 140 מיליגרם אחוז מחייב בדיקה אבחנתית , ערך >200 מיליגרם אחוז מגדיר סוכרת ללא צורך באבחנה נוספת.

OGTT – Oral Glucose Tolerance Test

רמת סוכר בצום ושתייה של 100גרם גלוקוז – שלוש בדיקות דם בהפרש של שעה כל אחת , בצום עד 95 , אחרי שעה 180 , אחרי שעתיים 155 , ואחרי שלוש שעות 140 . 

שניי ערכים פתולוגים = סכרת הריונית. סוכר בצום > 125 מיליגרם אבחנתי.

אשה שאובחנה עם סכרת הריון אינה עומדת בקריטריונים של לידת בית 

ההמלצה היא לשלב מתחילת ההריון תזונה נכונה ולשלב פעילות גופנית

המסע שלנו אל הרחם והנשיות מתחיל טרם הנפרדות מרחם אימנו, הרחם, האגן והגוף שלנו מחזיקים זכרונות וסיפורים רבים לא רק שלנו גם של שושלת הנשים שממנה באנו.

צילום ליהי עמיצור לובל

הרחם מסמלת את יסוד האדמה , יש בה השתרשות וצמיחה ובעותה עת יכולת להכיל , להעניק וגם להתרוקן היכן נמצא עוד איבר מופלא כזה שיכול להתגמש בהתאם לצרכים ומלווה אותנו מעצם קיומנו כנשים.

 בכל מחזור חודשי מרוקנת הרחם את הכעסים , פחדים , רגשות של אהבה , התרגשויות כל מה שאספנו לאורך החודש ומאפשרת לנו להתחיל חודש חדש נקי , טהור ברמה הפיזית והרוחנית , בהריון היא לא מתרוקנת היא צוברת הכל במשך תשעה חודשים היא מעלה מהתת מודע מחשבות שכבר מזמן הדחקנו ומאפשרת לנו לעשות חשבון נפש עמוק ביחס לצרכים שלנו כנשים ,כאמהות .

הרחם היא השריר היחיד בגוף שיכולה להכיל ולהתרחב לממדים אחרים ובאותה עוצמה בלידה להפתח ולאפשר שחרור של אמונות פנימיות  וסדרי עדיפויות אם רק נאפשר לעצמנו להיפתח ולשחרר.

הריון ולידה זה זמן ריפוי , התרכזות פנימית ובדיקה מעמיקה של הנשיות