בחירת המיילדת
מיילדות הבית מאוגדות ברובן בארגון אמה"י – ארגון מיילדות הבית ישראל.
חברות ארגון אמה"י הן מיילדות מוסמכות ומנוסות בעלות רישיון מטעם משרד הבריאות.
מהלך ההיקשרות עם המיילדת
שיחה ראשונית נעשית בד"כ בטלפון. נלקחים בחשבון בריאות האם, מצב ההיריון, מרחק גיאוגרפי של הבית מבית החולים, מניעים ללדת בבית והסכם תשלום. במידה ויש התאמה נקבעת פגישת הכרות.
בפגישת ההכרות:
המיילדת תציג את עצמה ואת גישתה כלפי הלידה.
היא תבהיר לכם את היתרונות והמגבלות של הלידה בבית. תוכלו לשוחח עמה על החששות שלכם, לבטא את רגשותיכם ואמונותיכם. תוכלו לשאול שאלות שיעזרו לכם לברר התאמה הדדית.
תוכלו לשאול אותה על ניסיונה המקצועי, מדוע היא בחרה להיות מיילדת בית, ניסיון שיש לה במקרים של סיבוכים, מקרי חירום, ובהעברה דחופה לביה"ח.
שיטת העבודה שלה בנוגע לפגישות במהלך ההיריון, הכנה ללידה, ביקורים לאחר הלידה, ליווי לביה"ח במידה ויש צורך בכך.
גיבוי למקרה שהיא בלידה אחרת.
סיוע נוסף – האם היא מעדיפה שתבוא גם דולה? או מיילדת שנייה? האם היא מציעה שימוש ברפואה משלימה כלשהי?
מהו הציוד שהיא מביאה.
מה הן הדרישות שלה לגבי מעקב הריון, בדיקות אולטרסאונד, גישתה ללידת מים, שיתוף עם הבן זוג, מתי להודיע לה שהלידה מתחילה?
לאחר שבחרתם את המיילדת, יחל תהליך ההכרות המעמיקה יותר. בכל מפגש תכירו יותר זו את זו, בשיחות, בהדרכה, בתרגול, במגע בהתאם לצרכיך.
עוד על בחירת המיילדת
נשים רבות, בבואן לבחור מיילדת, פונות למיילדת שחברה התנסתה בעזרתן. זוהי גישה הגיונית שגורסת שאין חכמה מחברה בעלת ניסיון….
בהחלט נכון שלאישיותה ולגישתה של המיילדת ישנה השפעה רבה על חווית הלידה. חשוב גם המחיר שאותה מיילדת גובה עבור שרותיה, וגם מיומנויותיה מתוך הרפואה המשלימה, אך ראשית כל, יש לברר אם מדובר באשת מקצוע מוסמכת, מנוסה, ומוכרת, הפועלת בגלוי תוך עיגון עבודתה במסמכים סדורים וגלויים ושיש לה קשר עם המערכת הבריאותית המקובלת.
מיילדות בית נשענת על העובדה המוכחת במחקר, שעבור אישה בריאה עם היריון בריא, לידה בבית עם מיילדת מקצועית, המתנהלת לפי הנחיות מקצועיות, בטוחה עבור היולדת והיילוד. למעשה המחקר מחזק את התפיסה המיילדותית שלתהליך הלידה הפיזיולוגי, המתרחש ללא הפרעה, וללא התערבויות רפואיות, יתרונות רבים. יחד עם זאת, אנו יודעות שישנם מצבים מיילדותיים הדורשים השגחה מוגברת בבית חולים ואף התערבויות רפואיות למניעת סיבוכים ולטיפול בסיבוכים בלידה. על המיילדת להיות מספיק מקצועית ומנוסה ובעלת יכולת לאבחן סימנים המעידים על סיכוי לסיבוך ולהעביר את היולדת או היילוד לבית החולים. כמו כן עליה להיות בעלת ידע, מיומנות וניסיון ומצוידת במכשור הנכון כדי לטפל במצבי חירום בבית היולדת.
שאלות בסיסיות בבחירת המיילדת
- האם למיילדת רישיון ישראלי לעסוק ביילוד והאם היא מורשית לקבל לידות בבית. – כך תדעי שהמיילדת עברה מסלול לימודים, הכשרה מעשית תוך פקוח ושהיא מנוסה מספיק כדי לעבור ללידה בבית, מחוץ לכותלי בית החולים.
- האם המיילדת חברה באמה"י ? (ארגון מיילדות הבית ישראל )- ארגון אמה"י מכשיר את המיילדות לעבודה מקצועית ברמה המיילדותית וברמת התנהלות ראויה ומכבדת מול היולדת. המיילדות מחויבות לעבודה בהתאם להנחיות של משרד הבריאות.
- האם המיילדת עובדת בשקיפות מלאה המאפשרת לה שיתוף פעולה עם המערכת הרפואית? – קיום אפשרות של שתוף פעולה ישיר בין המיילדת לרופא/ה המטפל/ת בקהילה, דיווח מקדים לחדר לידה על העברה בזמן אמת, ליווי ושהות עם היולדת בעת העברה לחדר לידה, כל אלה מביאים לדיוק וליעילות בטיפול ביולדת וביילוד.
- האם המיילדת מחזיקה את כל הציוד והתרופות הנדרשות בלידה.
- האם המיילדת מעגנת את ההסכמות ביניכן, בהסברים ובחוזה תואם, לגבי אופן הליווי בהיריון, בלידה ולאחריה? לגבי התשלום, ולגבי נוכחות של עזרה מקצועית נוספת בלידה?
- האם המיילדת מעבירה לבית חולים במקרה שמתעוררת בעיה? האם מאפשרת לך לעבור לבית חולים כשאת רוצה?
- האם את מרגישה שהמיילדת מקשיבה לך? מתעניינת בצרכיך ובחששותיך? האם יש לך תקשורת פתוחה, מאפשרת ונגישה עם המיילדת? האם מלוויך מרגישים נוח עם המיילדת?