מעקב וליווי במהלך ההריון

לאחר שהוסכם על הקשר והליווי בלידה, המיילדת תסביר ותחתים את בני הזוג על טופס הסכמה ללידת בית, תאסוף מידע מהיולדת ותמלא גיליון מעקב. המיילדת תסביר את משמעות ההסכם- איך ומתי לקרוא לה, מי המיילדת המחליפה, מה תנאי התשלום ומה המחויבות של כל צד בהסכם. 

במהלך הפגישות, המיילדת תבצע מעקב אחר מצב בריאות היולדת ובריאות העובר, היא תבחן את תוצאות הבדיקות הרפואיות, תשקול ביחד עם היולדת אילו עוד בדיקות לערוך, משמעות והמשך טיפול כשהתוצאות אינן תקינות. המיילדת תוכל לספק ידע מקצועי רחב, ועל פי הצורך- להפנות ליעוץ או בדיקה של רופא מתאים. 

בנוסף למעקב ההיריון הרפואי, מיילדת הבית שנבחרה עורכת מעקב, שמטרתו לבנות יחסי אמון והיכרות מעמיקה. רצף טיפולי זה הוכח במחקרים רבים כתומך המשמעותי ביותר בהצלחתה של לידה פיזיולוגית.

המיילדת והזוג יוכלו להיפגש מספר פעמים, על פי המוסכם ביניהם, לצורך מעקב והדרכה, כולל ביקור בבית היולדת – הכרות עם הדרך, בדיקה והתאמה של התנאים הפיזים ללידה, לטיפול בתינוק ולמשכב הלידה.   

הכנה טובה פירושה שלאישה ההרה יש זמן להכיר את המיילדת שלה, לבנות יחסי אמון איתה, לקבל מספיק מידע כדי לקבל החלטות ולהרגיש חופשייה איתה. ישנן לא מעט התמודדויות בלידה אליהן יש להתכונן- התמודדות עם כאב, עם פחדים, עם עוצמה גדולה של רגשות, עם שינוי גדול המבשר ובא. נדרש מרחב וקשב מיוחד כדי לבדוק את המשאבים הפנימיים ולגייסם לקראת הלידה – וגם כאן מיילדת הבית היא כתובת לעיבוד, לשיתוף, ולהתעצמות.

נשוחח על מצב בריאותך, על האופן בו את מתמודדת עם השינויים הגופניים והרגשיים החלים בגופך. ננחה אותך לפעילות גופנית, מנוחה, תזונה והיגיינה מודעת, נעודד אותך לשנות הרגלי חיים שאינם מיטיבים עמך בזמן ההריון. 

נדבר על הקשר עם העובר, נעקוב אחרי גדילת העובר, תנועות, קצב פעימות הלב, מצג ומנח. נתכונן לשינויים החלים בזוגיות והתארגנות המשפחה המורחבת לקראת התינוק, איך לטפל בתינוק, הנקה, טיפול בהפרשות, חיסונים וזיהוי חריגה מבריאות תקינה. 

הבחירה בלידת בית מאפשרת ליולדת להמשיך ולבחור כיצד תהיה הלידה – בניית האווירה, בחירת המלווים, וכל פרט אחר שחשוב עבור האשה. בהכנה ללידת בית אנו בוחנות את האפשריות של היולדת לנוע בחופשיות לאורך כל הלידה, לשהות במים אם היא חפצה בכך, ללדת בכל תנוחה ומקום שגופה מגלה לה, כי היא התנוחה הנכונה לה ולתינוקה העושה את דרכו לעולם. אנו מתרגלות נשימה מודעת ותנוחות יוגה על מנת להגמיש את הגוף והנפש, לומדות זו על זו בטפולי מגע ומשתפות את בן הזוג בתיכנון הלידה ובהתאמת מקומו ותרומתו לחווית ההורות החדשה.

נכין רשימת ציוד שכדאי להכין לקראת הלידה ולקראת בוא התינוק, נבחר את המלוים הנוספים ללידה ונחשוב ביחד על המקום של הילדים הגדולים בזמן הלידה.

המיילדת תסביר מה הם מצבי חרום במיילדות, אילו אמצעים יש לה כדי לזהות אותם, מה האמצעים שביכולתה לטפל בהם ומה המצבים בהם יש צורך לעבור להמשך טיפול בבית חולים. 

ישנם תנאים המתגלים לקראת סוף ההריון, בהם לא מתאפשרת לידת בית, כגון- מצג עכוז, סכרת תלויה באיסולין, רעלת הריון, אנמיה וכדומה. במצבים האלה, המיילדת תוכל לייעץ מה הן האפשרויות האחרות המתאימות ללידה.

המיילדת תיידע את בני הזוג איך ניתן להשיגה במידת הצורך, תסביר מה הם הסימנים להתחלת לידה, ומתי לקרוא לה.